Güvenli İnternet

Güvenli İnternet Tanıtım Dokümanlarına nasıl ulaşabilirim?

Güvenli internet hizmeti ile ilgili tanıtım, broşür, sunum ve logolara bu alandan erişmek mümkün: http://www.guvenlinet.org/tr/menu/25-Tanitim_Dokumanlari.html

İnternet ortamında sunulan pek çok uygulamayı kullanıyor, birçok işlerimizi de İnternet üzerinden yapıyoruz. Ancak ne gibi tehditlere maruz kalıyoruz?

Bazı kötü niyetli kişiler, kullanıcı adı, parola gibi kişisel bilgilerinize ulaşabilmek için erişmek istediğiniz İnternet sitelerinin kopyalarını yaparak kişisel bilgilerinizi sahte İnternet sitelerine girmenizi isteyebilirler. Dikkatli olmadığınız ve kişisel bilgilerinizi emin olmadığınız İnternet sitelerinde kullandığınızda kendi bilgilerinizi bilmediğiniz kişilerle paylaşmış olabilirsiniz. Ayrıca, İnternette ziyaret ettiğiniz bazı sitelerden bilgisayarınıza zararlı bir yazılım yüklemiş olabilir. Bütün bunlar, kötü niyetli kişiler tarafından phishing (şifre çalma) denilen yöntemle ya da trojan (truva atı), virüs gibi isimlendirilen yazılımların bilgisayarınıza yüklenmesi ile gerçekleştirilebilmektedir.


Phishing (şifre çalma) nedir?

“Phishing” sözcüğü, İngilizce 'Balık tutma' anlamına gelen 'Fishing' sözcüğünden esinlenerek, olta atıldığından en azından bir balık yakalanabileceği düşüncesinden hareketle 'Fishing' sözcüğündeki “f” yerine “ph” harfinin kullanılmasıyla oluşturulmuştur. “Phishing” kısaca, bir bankanın, e-posta hesabının veya bunun gibi bilgi girmeyi gerektiren bir İnternet sayfasının kopyasını yaparak kullanıcının hesap bilgilerini çalmayı amaçlayan internet dolandırıcılığına verilen isimdir.

Örneğin İnternet üzerinden işlem yaptığınız bir bankanın İnternet sayfasının kopyası yapılmış olabilir. Hesabınızın bulunduğu bankada işlem yapmak isterken dikkatsiz bir şekilde bilgilerinizi bu sahte İnternet sitesinde kullandığınızda, sayfanın içine gizlenmiş bir kod parçası kullanıcı adınızı ve şifrenizi dolandırıcılara göndererek kişisel bilgilerinizi elde edebilmektedir.

Virüs nedir?

Virüs, çalıştırıldığı zaman bilgisayara zarar veren küçük programlara verilen isimdir. Virüsün verdiği zarar bilgisayarın daha yavaş çalışması, bazı programların çalışmaması, bazı dosyaların açılmaması, istemediğiniz halde bir programın çalışması veya bilgisayarınızın yönetiminin başka birisinin eline geçmesi (truva atı) şeklinde ortaya çıkabilir. Virüsler bilgisayarlara çoğu zaman İnternetten bulaşır. Bunun yanında bir başkasından aldığınız bir CD veya taşınabilir bellek içerisindeki bir dosyadan da bulaşabilir.


Trojan (truva atı) nedir?

Truva atı bir virüs çeşidi olup, başkalarının, bilgisayarınızı İnternet bağlantınız üzerinden denetlemesine, sisteminizde değişiklikler yapabilmesine, sisteminizdeki haklarınızı kullanabilmesine imkan sağlayan kötü amaçlı yazılım programıdır. 

Truva atı, bir dolandırıcının bilgisayarınızdaki dosya ve işlevleri görmesine ve değiştirmesine, etkinliklerinizi izlemesine ve kaydetmesine, başka bilgisayarlara saldırmak için bilgisayarınızı kullanmasına olanak tanıyabilir. Ayrıca dolandırıcıların bu işlemleri bilginiz olmadan gerçekleştirmesini sağlar. Truva atları, İnternet hızını yavaşlatır ve yerleştikleri sistemi kullanarak diğer sistemlere yayılabilirler.

İnterneti kullanırken özellikle dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

İnterneti kullanırken öncelikle kendinize ait bilgilerin güvenliğini korumaya çalışmanız gerekmektedir. Ülkemizde bilgi güvenliğiyle ilgili önemli çalışmalar yapılmakla birlikte, kişisel bilgi güvenliğinin sağlanabilmesi için bireysel olarak da bilinçli bir internet kullanıcısı olmaya çalışmamız gerekmektedir. Bu kapsamda;

a) İnternet bağlantısı için kablosuz modem kullanıyorsanız, söz konusu modemi kolay tespit edilemeyecek bir şifre ile kullanmalısınız.

b) Bilgisayarınızı kötü niyetli yazılımlara karşı korumak için öncelikle kullandığınız işletim sisteminin güvenlik ayarlarını aktif hale getirmeniz kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza erişmesini engelleyerek bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bilgisayarlarınıza, bilinen bir güvenlik yazılımı yüklemeniz ve süresi geldiğinde güncellemeniz İnternet ortamındaki tehditleri önemli ölçüde engelleyebilecektir. Bilgisayarınızı korumak için seçeceğiniz ürünün etkinliğini araştırmanız da doğru bir ürün tercihi yapma imkânınızı artıracaktır.

c) Tanımadığınız, güvenliği hususunda emin olmadığınız İnternet sayfalarına girerken dikkatli olmanız, şüpheli işlemlerden kaçınmanız gerekmektedir.

d) Erişmek istediğiniz İnternet sayfasına girerken adres çubuğunu kontrol ederek gerçekten de girmek istediğiniz siteye girdiğinizi kontrol etmeyi unutmayınız.

e) Tanımadığınız kişilerden veya güvenliği hakkında bilgi sahibi olmadığınız İnternet sitelerinden resim, dosya veya program indirmeniz, güvenlik riskini artıran unsurlardır.

f) Size gönderilen e-postalardan özellikle gönderenin kimliği belli olmayanlar potansiyel bir tehdittir ve bu tür e-postaların açılmadan silinmesi güvenliğiniz açısından faydalı olacaktır. 

g) Bu tür e-postaları yanlışlıkla açtıysanız içindeki resimleri veya dosyaları açmamalı, bilgisayarınıza kopyalamamalı ve içindeki bağlantıları açmaya çalışmamalısınız.

h) İnternet, sosyalleşme açısından faydalı olabileceği gibi, İnternet ortamında iletişime geçtiğiniz kişinin gerçek hayatta hiç tanımadığınız bir kişiden farklı olmadığını unutmayınız. Bu nedenle, kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayınız.

i) Ayrıca internet erişimi için Güvenli İnternet Hizmeti paketlerinden birini tercih etmenizin, güvenliğinizin sağlanmasına ve çocuklarınızın zararlı içeriklerden korunmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağını unutmayınız.

Güvenli İnternet Hizmeti nedir?

Güvenli İnternet Hizmeti İnternete erişim sağlayan işletmeciler tarafından ücretsiz olarak sunulan, Çocuk Profili ve Aile Profili olmak üzere iki seçenekten oluşan ve İnternetteki zararlı içeriklerden İnternet kullanıcılarını büyük oranda koruyan alternatif bir İnternet erişim hizmetidir.

Detay: http://www.guvenlinet.org/tr/menu/12-Guvenli_Internet_Hizmeti_Nedir_.html


Güvenli ve Bilinçli İnternet Sunumları/Videolarına nasıl ulaşabilirim?

Genelde toplumumuzu, özelde ise çocuklarımızı, aileleri ve eğitimcileri bilgilendirmek, bilinçlendirmek amacıyla hazırlanan sunumlara, videolara ve makalelere ulaşabilirsiniz.

Detay: http://www.guvenlinet.org/tr/

Güvenli İnternet Hizmetinde sunulan profiller hangi hizmetleri sağlamaktadır?

Çocuk ve Aile profili kriterleri psikoloji, pedagoji, sosyoloji ve hukuk alanlarında uzman akademisyenlerin bulunduğu bir kurul tarafından tespit edilmekte, bu çerçevede söz konusu profillerde İnternet kullanıcılarının günlük gereksinimlerini karşılanmaktadır.

Çocuk profilinde, erişebileceğimiz tüm İnternet siteleri içeriği onaylanmış sitelerden oluşmaktadır. Bu profil, yetişkinlerin de İnterneti kullanabilecekleri kadar geniş bir içeriğe sahip olup, eğitim, haber, iş, alışveriş, sağlık, resmi kurum İnternet siteleri gibi pek çok farklı türdeki siteleri kapsamaktadır. Çocuk profilinde sohbet ve sosyal medya siteleri yer almamaktadır.

Aile profilinde, çocuk profilinde yer alan İnternet sitelerine ilaveten forum ve paylaşım sitelerine de erişilebilmekte olup, oyun siteleri, sohbet siteleri ve sosyal medya siteleri ayrı ayrı veya birlikte seçilebilmektedir.

Bir internet sitesinin Güvenli İnternet Kapsamında olup olmadığını nasıl sorgularım?

İnternet sitenizi veya herhangi bir internet sitesinin Güvenli internet hizmeti kapsamında olup olmadığını sorgulayabilir ve sorgulama sonucuna göre itirazınız bize iletebilirsiniz.

Bunun için: http://www.guvenlinet.org/tr/domain_sorgula.html adresini kullanabilirsiniz

Zararlı Siteleri Nasıl İhbar Edebilirim?

Zararlı gördüğünüz internet sitelerini https://www.ihbarweb.org.tr adresinden şikâyet ederek Güvenli İnternet Kapsamına alınmasını sağlayabilirsiniz.

Güvenli İnternet Hizmetinden yararlanmak için ne yapmalıyız?

İnternet erişiminizi sağlayan işletmecinin bayisi, çağrı merkezi, kısa mesaj servisi (SMS), online işlem merkezinden herhangi birini kullanarak Güvenli İnternet Hizmetini etkinleştirilebilir, istediğiniz zaman profilleri değiştirilebilir ya da profilleri devre dışı bırakabilirsiniz. 

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye www.guvenlinet.org adresinden ulaşabilirsiniz.

İstenmeyen mailleri (spam) nasıl engellerim?

Antivirüs programlarının anti-spam özelliğini aktif hale getirerek ve e-posta adresinizi sadece tanıdığınız kişilerle paylaşarak istemediğiniz e-postaları almanızın büyük ölçüde önüne geçebilirsiniz.

Bilgilerimizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi ya da sistemimizde kötü amaçlı yazılımların bulunması durumunda ne gibi tehditlere maruz kalabiliriz?

Kişisel bilgilerinizin korunması amacıyla yeterince hassas davranmayıp, kişisel bilgilerinizi bilmediğiniz kişilerle paylaştığınızda ya da bilgisayarınıza zararlı yazılımlar yüklendiğinde kötü niyetli kişilerin, banka hesabınıza erişebileceklerini, sizin bilgilerinizde internet üzerinden bir çok işlem yapabileceklerini, bilgisayarınızı uzaktan yönetebileceklerini, sizin bilgisayarınızı başkalarına zarar vermek amacıyla veya siber saldırı aracı olarak kullanabileceklerini, bilgisayarınızda yasal olmayan içerikleri barındırabileceklerini, kısaca, sizin bilgilerimizi kullanarak yasal olmayan birçok işleri sizin bilgisayarlarınız üzerinden yapabileceklerini ve bu sebeplerle çok ciddi mağduriyetler yaşayabileceğinizi unutmayınız.